Test av gravidappar

En av de första grejerna jag gjorde så fort den där stickan visade ett plus var att ladda ner varenda gravidapp jag kunde hitta till min telefon. Sex stycken visade sig verka hyfsat användbara så de behöll jag. Nu har jag testat dem i tre månader så jag tänkte att jag skulle dela med mig av mina erfarenheter och sätta betyg på dessa.

Gravidkalender (3/5)
Gravidkalendern ges ut av Babygruppen och är Sveriges mest nedladdade gravidapp. Uppdatering sker varje vecka och då får man en tecknad bild på hur bäbisen ser ut, var den befinner sig i magen. Dessutom kan man läsa texter varje vecka om barnet och texter som är riktade till mamma och partner. Det finns filmer om exempelvis, kejsarsnitt, tvillingar och avslappningsövningar. Under fliken “statistik” kan man se hur långt gången du är i graviditeten. Det finns också checklista, kostråd och information om gravidförsäkringar (kopplat till TryggHansa). Du kan även lägga in dina egna foton och skriva dagbok om du vill det.

I början skrev jag dagbok i den här appen, men tröttnade på det efter några dagar bara. Nu använder jag appen mest till att läsa texterna varje vecka och om någon frågar mig vilken månad jag är i (som gravid räknar du inte månader, utan veckor, men alla andra frågar om månader).

Jag ger appen 3 av 5 i betyg. Texterna är fina och informativa och jag gillar statistiken, bilderna, checklistan och kostråden, men utformningen är rätt så tråkigt och det känns så himla långt att vänta på den där uppdateringen som bara sker en gång i veckan. Det är väldigt dåligt med interaktiviteten också. Jag vill kunna utföra lite mer i appen själv. Kanske skapa egna checklistor, eller lägga in mer data.

Liberoklubben (2/5)
Libero har en snarlikt uppbyggd app som Gravidkalendern. Här kan du läsa varje vecka vad som händer hos barnet och hos mamman (de har dock glömt bort partnern helt). Du kan lägga in text och bild, ungefär som en dagbok i en tidslinje. Ett inlägg för varje vecka. Liberoklubben är också ett forum, vilket du kommer åt via appen.

Den här appen har inte gett mig så mycket mer än Gravidkalendern. Kanske är den mer användbar om man gillar forum och är med där och diskuterar. De får ett plus dock för de supergulliga teckningarna på bebisen.

Hello baby (1/5)
Pampers står bakom denna app. Även här får man uppdateringar varje vecka. Men även Pampers har glömt bort den stackars partnern helt, vilket jag tycker är riktigt synd. I den här appen har man verkligen glömt bort alla funktioner man kan tänkas vilja ha som gravid. Det finns nästan ingen interaktivitet över huvud taget. Däremot har man lagt in en helt (enligt mig) onödig funktion där man kan spela in sin egen röst och sedan höra hur den skulle kunna låta för bebisen i magen. Bortkastad apputveckling tycker jag. Den har också ett väldigt störigt liggande format. Enda anledningen till att jag har sparat den här appen är de fina 3D-bilderna av fostret. Vid vissa veckor kan man dessutom “snurra” på bebisen och se den från olika vinklar. Mycket fint gjort. Men det här är också den enda funktionen som hindrar denna app från att bli utan betyg.

Babycenter (2/5)
Appen ges ut av Babycenter.com och är sponsrad av Johnson’s baby. Appen är på engelska. Jag har hört att det finns en svensk version på denna, men jag har faktiskt glömt bort att kolla upp detta.

Appen har en tidslinje med uppdateringar varje dag och en eller ett par saker att utföra varje dag. Det finns en genväg till deras forum precis som i Liberoappen. De har också lagt in en funktion för att räkna sparkar. För de som bor i USA kan man även leta efter barnprodukter så som barnvagnar, bärsele etc.

Stort plus för att man får uppdateringar varje dag och jag blev till en början glad av checklistan som man skulle kryssa i varje dag. Det tilltalade liksom projektledaren i mig. Men kom igen, vem orkar kryssa i varje dag om man har sovit tillräckligt just den natten eller om man har druckit mycket vatten en annan dag. Jag ser liksom inte riktigt poängen. Förutom checklistan erbjuder den ingen övrig interaktivitet. Så denna app hamnar också i botten på listan.

BabyBump (1/5)
Jag har inte använt denna app supermycket, däremot har jag läst deras nyhetsbrev som jag har prenumererat på. Man får ett mail varje dag med en kort liten text. Texterna i nyhetsbrevet och appen är dock många gånger väldigt amerikanska och om man bryr sig om jämställdhet som jag så finns risken att man blir upprörd av alla dumma antaganden som att flickor ska ha ett rosa sovrum och killar ska ha blått (grönt och gult är enligt dem neutrala färger). De verkar också tycka att det är superviktigt att veta könet tidigt så att man kan anpassa allt efter om man får en kille eller en tjej.

Det som är lite fint är att de faktiskt tänker på partnern ibland. Det tråkiga är att partnern alltid refereras till som “dad”. Att det kan finnas andra typer av partners finns nog inte på deras världskarta. Alltså en väldigt stereotypisk amerikans syn på graviditet och familjen. Trist.

Man kan lägga till egna foton och texter i appen, samt vänner. Vet inte hur vän-funktionen är tänkt att användas dock. Har inte testat denna del. Det går att köpa en pro-variant av appen, men eftersom jag inte gillade den så mycket från början så har jag bara kört gratisversionen.

Ovia Pregnancy (5/5)
Jag har sparat den bästa appen till sist. Herregud, jag är KÄR i denna app. Den är bara så himla fin och har varit min bästa vän under min graviditet. Det är ett reproduktionscenter i Boston som har utvecklat appen. Riktiga forskare, experter, ingenjörer och föräldrar har varit med i utvecklandet och inga blöjföretag här inte!

Vet inte riktigt var jag ska börja min beskrivning för den har så många superfina och finurliga funktioner. Jag får nog börja med tidslinjen i alla fall. Man får flera uppdateringar varje dag. Det är allt ifrån vad som händer i barnets utveckling,hur din kropp förändras till mattips och livsstilstips.

Varje vecka jämför de storleken på bebisen med en frukt eller grönsak (när jag började så var embryot som ett pepparkorn och nu är bebis stor som ett granatäpple). Detta gör det väldigt lätt för en att föreställa sig hur stort barnet faktiskt är istället för att få en abstrakt vikt- och längdsiffra. Man får också se hur stora bebisens händer är. Så himla fint!

Alla texter är väldigt fint och fyndigt skrivna. De har valt att kalla barnet för “she” istället för “he”. Det finns väl inget “hen” i engelskan så jag tyckte att det är fint att de ändå tänkte sig för och inte automatiskt använde sig av “he”. Textena är roliga, men ändå informativa och de har verkligen tänkt på alla delar av ens graviditet. De ger en till och med tips på vilka sexpositioner som fungerar bäst när magen börjar komma i vägen. Hur fint är inte det?!

Okej, det där var bara tidslinjen och texterna. Nu kommer vi till alla fiffiga funktioner. I appen kan man sätta mål och lägga till data. Du kan följa din vikt, träning, sömn, blodtryck och näringsintag. Du kan hålla koll på om du har tagit dina mediciner (till exempel vitaminerna) och det finns både en spark-räknare och en timer för när värkarna börjar. Du kan också rapportera hur du mår och vilka symptom du har. Och här är appen extra fiffig, för den ger dig kommentarer på det du rapporterar in. Den berättar för dig vad som är normalt (vilket det mesta är), hur du kan lindra symptom och så får du ibland applåder och påhejningar om du har varit duktig, till exempel om du har tränat eller om du känner dig glad och lugn.

Det finns också en bra lista över vilken mat och medicin som är okej att äta och inte. Man får ju såklart räkna in att det är en amerikansk app och allt som gäller där gäller inte här, men det ger dig i alla fall en hint om vad som är okej och inte.

Inte nog med alla de här fina funktionerna så kan man dessutom föra dagbok, lägga in bilder och så finns det en söt funktion som heter “milestones”. Där kan du rapportera foton på den växande magen, skriva in hur det gick på ultraljuden och barnmorskebesöken, skriva in när du berättade för familj och vänner, när du köpte de första mammakläderna, om det är någon som har tagit på din mage utan tillåtelse och när du kände första sparkarna.

Det går också att koppla en rad prylar till appen så som pulsklocka, stegräknare och våg.

Det finns även en nyhetsbrevsfunktion kopplat till appen och av misstag så skrev jag in Modous e-postadress så att han fick de här mailen varje dag. Men han uppskattar dem jättemycket och det är så kul när han kommer och till exempel berättar för mig att jag måste få i mig mer Omega-3 nu, eller att han läste att jag nu kan få väldigt konstiga drömmar. Det känns tryggt att han också är med på vad som händer. Han känner ju inte av allt på samma sätt som jag såklart.

Det här är helt enkelt en väldigt genomarbetad app och jag är så himla förvånad att den är helt gratis. Jag skulle lätt betala för denna fina app. Allt är väldigt fint designat också så det är en fröjd för ögat och den är lätt att lära sig. Den enda appen du behöver som gravid.

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s